Professionele hulp en zorgverzekeringen

Voor het verwerken van seksueel misbruik is professionele hulp meestal noodzakelijk. Het vinden van passende hulp kan op verschillende manieren: 
- U gaat naar uw huisarts. De huisarts verwijst door naar professionele hulpverlening.
- U gaat zelf op zoek naar hulp die bij u past. U kunt bijvoorbeeld op de website Ik zoek christelijke hulp kijken.

Soms kan het lastig zijn om een passende hulpverlener te vinden. Geef dan de moed niet op. U verdient het om een geschikte hulpverlener te vinden! Wilt u een anoniem luisterend oor en advies over uw situatie? Neem dan contact op het met Reformatorisch Meldpunt. 

Wat kost professionele hulp? 
In veel gevallen wordt professionele hulp bij verwerking van seksueel misbruik vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor zijn er een aantal punten waar u op kunt letten:
- Er zit een verschil tussen GGZ zorg en psychosociale hulpverlening. GGZ zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Om hiervoor in aanmerking te komen is het noodzakelijk om een indicatie of diagnose te hebben. U betaalt eigen risico. Psychosociale hulpverlening wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het verschilt per zorgverzekeraar wat wordt vergoed. U betaalt geen eigen risico. 
- Een hulpverlener moet gecontracteerd zijn door uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, zal de vergoeding (een stuk) lager zijn dan bij een gecontracteerde hulpverlener. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om na te vragen of uw hulpverlener is gecontracteerd. 
- Door verschillen tussen zorgverzekeraars is het altijd verstandig om voor het starten van een hulptraject uw zorgverzekeraar te vragen wat er wordt vergoed.