Interview CIP met Sarina Brons


Dinsdag, 5 december 2017


In het interview werd ingegaan op de inhoud van het onlangs verschenen boek. 

Zo zou je als omstander moeten reageren op seksueel misbruik

Stel: je hoort op een dag dat iemand in je directe omgeving seksueel misbruikt wordt. Wat kun je dan doen? Op die concrete vraag gaat Sarina Brons in, in het nieuwe boek ‘Wat wij kunnen doen’. Zij levert een bijdrage vanuit haar werk als GZ-psycholoog, waarin ze regelmatig te maken heeft met cliënten die seksueel misbruikt zijn.

Bij het Reformatorisch Meldpunt voor seksueel misbruik kloppen deze omstanders regelmatig aan met vragen over hun situatie. Wat moeten zij doen nu deze problemen zo dichtbij zijn gekomen? Het is fijn voor de hulpvrager wanneer er naast persoonlijk advies ook iets te lezen is om zelf rustig door te nemen en te laten bezinken. Om die reden sloegen drie deskundigen – onder wie Sarina -  de handen ineen om een praktische handreiking te schrijven voor mensen die in hun familie, kerk of school in aanraking komen met een slachtoffer van seksueel misbruik.

Aan de hand van twee geanonimiseerde voorbeelden beschrijf je de mogelijke gevolgen van seksueel misbruik. Eén van hen noem je Sara. Wat is er met haar gebeurd?

“Sara (21) is door vader misbruikt tussen haar 14e en haar 17e jaar. Het stopte toen ze ... klik hier om verder te lezen