Hulp bij seksueel misbruik

Ik word misbruikt

Wat ontzettend dapper dat je informatie opzoekt over seksueel misbruik en hulp hierbij. We willen je aanmoedigen om daarmee door te gaan!
Is er iemand in jouw omgeving die je vertrouwt? Vertel aan hem of haar wat jou overkomt. Gebeurt er niks? Probeer dan een ander die je ook vertrouwt. Ga hiermee door, net zolang tot je de hulp krijgt die je verdient. Er zijn altijd mensen die achter je gaan staan.

Weet je niemand aan wie je kan vertellen over het seksueel misbruik dat jou overkomt, of wil je eerst anoniem blijven? Neem dan anoniem contact op met het Reformatorisch Meldpunt. Hier zitten mensen klaar die naar je luisteren en met je meedenken wat je kunt doen.

Ik ben in het verleden misbruikt

Wat moeilijk dat je een verleden van seksueel misbruik met je meedraagt. Ook wanneer het misbruik al langer geleden is, is het heel belangrijk om het zwijgen hierover te doorbreken. Draag het niet alleen!
Vaak is professionele hulpverlening nodig om seksueel misbruik te verwerken. Je huisarts kan meedenken over hulp in jouw omgeving.
Wil je anoniem praten over jouw verleden van seksueel misbruik? Neem dan anoniem contact met ons op.

Iemand in mijn omgeving is of wordt misbruikt

Wat kan het moeilijk zijn wanneer je hoort dat iemand in je omgeving te maken heeft (gehad) met seksueel misbruik. Tips waarmee je het slachtoffer kunt helpen:

  • Luister oprecht en met aandacht naar het verhaal.
  • Geloof het slachtoffer. Twijfel je? Bedenk dat een verhaal over seksueel misbruik zelden wordt verzonnen.
  • Oordeel niet over het verhaal dat je hoort. Elk oordeel brengt het slachtoffer extra schade toe!
  • Leef mee. Weet je niet wat je moet zeggen? Dan kan je dat ook aangeven.
  • Wees bewust van je eigen emoties. Veel emoties van anderen over het verhaal kunnen belastend zijn voor het slachtoffer.
  • Respecteer het als een slachtoffer bepaalde dingen niet wil vertellen.
  • Beloof geen geheimhouding. Er moet ruimte blijven voor noodzakelijke actie, zeker bij een minderjarige. Maar betrek het slachtoffer altijd in de stappen die je wilt zetten. Zo kan het slachtoffer zoveel mogelijk controle houden over zijn of haar eigen verhaal.
  • Er hoeft niet direct een oplossing geboden te worden. Het luisteren (eerste tip) is al heel belangrijk.
  • Vertel het verhaal niet ongevraagd door. Daarmee verliest het slachtoffer niet alleen controle over het eigen verhaal, maar ook het vertrouwen in anderen. Hij of zij mag zelf bepalen wie mag weten wat er is gebeurd en wie niet.
  • Spreek af met wie je het verhaal wel mag delen. Mag bijvoorbeeld je partner ervan weten? Door hierover afspraken te maken, schep je duidelijkheid en vertrouwen richting het slachtoffer.

Heb je vragen over jouw situatie? Het Reformatorisch Meldpunt is er ook voor omstanders van seksueel misbruik. Neem anoniem contact op.

Ik heb een vermoeden van misbruik

Goed dat je op zoek bent naar meer informatie bij vermoeden van seksueel misbruik. In een situatie van seksueel misbruik kan jij het verschil maken in het leven van een slachtoffer. Seksueel misbruik stopt nooit vanzelf.

De eerste stap bij vermoedens van seksueel misbruik is, wanneer mogelijk, dit te delen met betrokkenen. Bespreek signalen die je hebt, en vraag of de betrokkene daar meer uitleg over kan geven. Ook kan je aangeven dat je je zorgen maakt.

Wanneer het gesprek niets oplost, of wanneer het niet mogelijk is de betrokkenen te spreken, bespreek je de vermoedens met een deskundig iemand. Op school kan dit bijvoorbeeld een schoolmaatschappelijk werker zijn. In je persoonlijke omgeving benader je hiervoor Veilig Thuis.

Probeer altijd het vermoedelijke slachtoffer te steunen. Zet geen stappen zonder hem of haar hierover in te lichten!

Wij willen je aanmoedigen om door te gaan met het aankaarten van de situatie waarover je vermoedens hebt van seksueel misbruik. Bij het Reformatorisch Meldpunt kan je ook als omstander van seksueel misbruik anoniem contact opnemen om over de situatie te praten en advies te krijgen. Bekijk contactmogelijkheden via onderstaande button.

Professionele hulp na seksueel misbruik

Er zijn in Nederland veel organisaties die hulp bieden na seksueel misbruik. Wanneer iemand die contact met ons opneemt daarnaar vraagt, denken wij mee over manieren hoe een hulpverleningsorganisatie gevonden kan worden. Bijvoorbeeld via een online zoekmachine. Ook de huisarts kan een rol spelen, omdat deze een goed beeld heeft van de beschikbare hulpverlening in de omgeving.
Het kan voorkomend wij zelf iemand adviseren om professionele hulp te zoeken na alles wat hij of zij heeft meegemaakt. Dit is een algemeen advies voor bijvoorbeeld een traumabehandeling, of een traject bij een psycholoog of een maatschappelijk werker. Wij geven een algemeen advies omdat de hulpvrager anoniem is en wij geen persoonlijke gegevens van hem of haar kennen.

Lees verder over seksueel misbruik

Anoniem contact Reformatorisch Meldpunt

Neem anoniem contact op

Via WhatsApp
0850 77 33 12

Meer anonieme contactmogelijkheden

Ervaringsverhalen

Praten helpt om het misbruik te verwerken. Deze ervaringsverhalen van slachtoffers kunnen jou helpen om te praten, aanmoedigen om het misbruik te stoppen en hoop geven.

Lees ervaringsverhalen

Bestel het boek ‘Wat wij kunnen doen’


Dit boek is speciaal geschreven voor omstanders van seksueel misbruik: familie, docenten en ambtsdragers.

Meer informatie en bestelformulier