In de zomer van 2023 kregen wij bij het Reformatorisch Meldpunt een boek toegestuurd om te recenseren. Het ging om het boek “De zon in de regen, over leven na zwangerschap door seksuele kindermishandeling”. Het is geschreven door Anoushka Boet en vertelt het indringende levensverhaal van Willie.

Willie kreeg 2 kinderen als gevolg van seksueel misbruik door haar vader. Tijdens de eerste zwangerschap was ze dertien jaar. Beide kinderen moest ze direct na de geboorte afstaan. Ook zussen van haar kregen kinderen van hun vader.
Het verhaal van Willie speelt eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Naast het persoonlijke verhaal van Willie wordt uitgebreid beschreven op welke manier de hulpverlening betrokken was bij het gezin. Dit geeft een goed zicht op het functioneren van de hulpverlening in die tijd en hoe dit is ontwikkeld in de loop van de jaren.

Anno 2024 zal niemand meer ontkennen dat seksueel geweld voorkomt. Dat je door seksueel misbruik ook zwanger kunt raken, is voor veel mensen minder bekend. Terwijl uit onderzoek blijkt dat een op de honderd vrouwen in Nederland ooit zwanger is geweest als gevolg van seksueel geweld.

Aanbeveling

Het boek “De zon in de regen” draagt op een belangrijke manier bij aan het doorbreken van het taboe van zwangerschap door seksueel misbruik. Aanbevolen wanneer je meer wilt weten over het thema, voor hulpverleners en bijvoorbeeld verloskundigen en kraamverzorgers.

Het boek is verkrijgbaar via bol.com of Bruna.