Zwanger en seksueel misbruik

Een zwangerschap is voor alle vrouwen een bijzondere periode. Naast dat het een fijne periode kan zijn, gaat het soms ook gepaard met twijfels of angst. Juist voor vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, kan zwanger zijn lastig zijn. Er verandert van alles in je lichaam: fysiek, maar ook hormonaal. Daarnaast ga je voor controles en eventueel echo’s naar de verloskundige of gynaecoloog. Dit kan allemaal spanning bij je oproepen. Hieronder beschrijven we wat voor jou na een verleden van seksueel misbruik belangrijk kan zijn in deze periode van zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamweek.

Zwanger worden na een verleden van seksueel misbruik

Als we nadenken over zwanger worden en een gezin stichten kijken we vaak in eerste instantie naar het gezin waar we zelf in geboren zijn. Als er in het gezin sprake is geweest van misbruik of incest, kan dat nare herinneringen oproepen. Er kan angst zijn dat het in het eigen gezin ook zal voorkomen of zelfs dat je zelf het kindje zou kunnen misbruiken. Belangrijk is om deze angsten te delen: met je partner, maar ook met eventuele hulpverleners zoals een psycholoog. Mocht je nog nooit over het misbruik hebben gepraat, dan is het erg belangrijk om dit wel te gaan doen. Misschien eerst bij iemand die dichtbij je staat, die je vertrouwt. Het is goed om voor de zwangerschap al een vangnet te hebben van mensen waar je op terug kan vallen met je verhaal mocht dit nodig zijn. De zwangerschap is een periode om je voor te bereiden op de komst van het kindje. Ook heb je te maken met hormonen waardoor je stemmingswisselingen kan krijgen en vaker emotioneel bent. Dit is dus niet de meest geschikte periode om een begin maken met het praten en verwerken van het verleden met misbruik.
Verder kan het idee van zwanger zijn, de onderzoeken tijdens de zwangerschap en de bevalling angst oproepen. Het is goed om je voor de zwangerschap te verdiepen in wat je te wachten kan staan. Welke onderzoeken worden standaard gedaan, waar zou je voor kunnen kiezen en ook wat voor jou belangrijk is in de begeleiding van de zwangerschap. Eventueel kun je hiervoor al voor de zwangerschap een verloskundige of gynaecoloog bezoeken. In een kinderwensconsult kan je vragen stellen en krijg je informatie om voorbereid een zwangerschap in te gaan.

Zwangerschap

Aan het begin van de zwangerschap zal de verloskundige of gynaecoloog veel vragen over je lichamelijke en psychische gezondheid. Ook zal er gevraagd worden of je te maken hebt gehad met seksueel misbruik. Dit is niet uit nieuwsgierigheid, maar het is voor hen belangrijk om te weten zodat er rekening mee gehouden kan worden bij bepaalde onderzoeken.

Bij een van de eerste controles bij de verloskundige of gynaecoloog zal er een echo gemaakt worden om te kijken of de zwangerschap op dat moment goed zit. Deze echo wordt meestal via de buitenkant van de buik gemaakt, maar het kan ook zijn dat er een inwendige echo nodig is. Als het goed is, is er van tevoren gevraagd of dit voor jou moeilijk is. Je kunt deze inwendige echo ook weigeren als het voor jou niet goed voelt.
Geef vooral ook aan wat voor jou belangrijk is bij dergelijk inwendig onderzoek, zoals voorzichtig benaderen/praten tijdens het onderzoek. Durf je bij het gesprek niet aan te geven dat je te maken hebt gehad met misbruik, maar merk je in de loop van de zwangerschap dat je toch tegen bepaalde dingen aan loopt? Probeer dit dan toch nog aan te geven bij een verloskundige of gynaecoloog die je vaak hebt gezien of die voor jou vertrouwd voelt. Dan kunnen zij er rekening mee houden.

Bevalling

Richting het einde van de zwangerschap zal de verloskundige of gynaecoloog met je praten over de bevalling. Vaak wordt dan nogmaals gevraagd of er dingen zijn waar ze rekening mee kunnen houden tijdens de bevalling. Het is goed om dan aan te geven wat voor jou belangrijk is en wat bepaalde triggers kunnen zijn. Soms wordt er samen met jou een geboorteplan opgesteld waarin je deze dingen ook kunt schrijven zodat het voor iedereen duidelijk is wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling.
Het kan voorkomen dat je last krijgt van herbelevingen, dit kan tijdens de zwangerschap, maar komt vaker voor tijdens de bevalling. Je raakt de controle over je lichaam wat kwijt en dat kan voor angst zorgen. Probeer het aan te geven aan de mensen om je heen wanneer je in paniek raakt of angstig wordt. Verder is het belangrijk dat er iemand bij de bevalling is die je volledig vertrouwt. De omgeving moet voor jou veilig aanvoelen.

Kraamperiode

Als na de bevalling de kraamperiode begint, komt er een kraamverzorgende bij je in huis om voor jou en de baby te zorgen. Deze kraamperiode is een intense tijd waarin je het kindje leert kennen en veel nieuwe dingen leert. Door alle nieuwe dingen en door de hormonen die meespelen kan je emotioneel gezien uit balans zijn. Dit heeft bijna elke kraamvrouw, belangrijk is ook weer dat je hier over praat en je gevoelens laat zien.
Het kan zijn dat je het lastig vindt om het kindje te verzorgen, luiers te verschonen, of andere zorgtaken uit te voeren. Of misschien vind je het juist lastig als je partner dit doet. Probeer hier ook altijd over te praten! Het is belangrijk dat je vertrouwen krijgt in je nieuwe taak als moeder, en je op de juiste manier voor je kindje kan zorgen. De kraamverzorgende zal je hierbij helpen en ook na de kraamweek sta je er niet alleen voor. Een wijkverpleegkundige van het consultatiebureau zal dan de verdere begeleiding op zich nemen. Het is belangrijk dat je vertrouwen krijgt dat de verzorging nodig is en niets met seksuele omgang te maken heeft. Het kan zijn dat je voor de verzorging professionele hulp nodig hebt bij wie je terecht kan met je onzekerheden over de rol van jou of je partner in de verzorging van de baby.

Verder lezen

Mocht je verder geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, lees dan ook het ervaringsverhaal ‘Zwangerschap na een verleden met seksueel misbruik’ op de site.
Anoniem contact Reformatorisch Meldpunt

Neem anoniem contact op

Via WhatsApp
0850 77 33 12

Meer anonieme contactmogelijkheden

Ervaringsverhalen

Praten helpt om het misbruik te verwerken. Deze ervaringsverhalen van slachtoffers kunnen jou helpen om te praten, aanmoedigen om het misbruik te stoppen en hoop geven.

Lees ervaringsverhalen

Bestel het boek ‘Wat wij kunnen doen’


Dit boek is speciaal geschreven voor omstanders van seksueel misbruik: familie, docenten en ambtsdragers.

Meer informatie en bestelformulier