Hulp bij seksueel misbruik

Ik word misbruikt

Wat ontzettend dapper dat je leest over seksueel misbruik en wat je aan jouw situatie kan doen. Ga daarmee door!

Zoek mensen die jij vertrouwt, en vertel aan hen over wat jou overkomt. Gebeurt er niks? Vertel het aan nog meer mensen. Net zolang tot je de hulp krijgt die je verdient!
Onthoud: Er zijn altijd mensen die achter je gaan staan.

Weet je niemand aan wie je kan vertellen over het seksueel misbruik dat jou overkomt, of wil je eerst anoniem blijven? Neem dan anoniem contact op met het Reformatorisch Meldpunt. Hier zitten mensen klaar die naar je luisteren en met je meedenken wat je kunt doen.

Ik heb een vermoeden van misbruik

Goed dat je op zoek bent naar meer informatie bij vermoeden van seksueel misbruik. In een situatie van seksueel misbruik kan je het verschil maken in het leven van een slachtoffer. Hoe eerder seksueel misbruik stopt, hoe beter.

De eerste stap bij vermoedens van seksueel misbruik is, wanneer mogelijk, je vermoedens te delen met betrokkenen. Let erop dat je dit zeer zorgvuldig doet. Begin met het bespreken van de signalen die je hebt en vraag of de betrokkene daar meer uitleg over kan geven. Ook kan je benoemen dat je je zorgen maakt.

Wanneer je na het gesprek je nog steeds zorgen maakt, of wanneer het niet mogelijk is de betrokkenen te spreken, bespreek je de vermoedens met een deskundig iemand. Op school kan dit bijvoorbeeld een schoolmaatschappelijk werker zijn. In je persoonlijke omgeving benader je hiervoor Veilig Thuis.

Wees altijd tot steun van het vermoedelijke slachtoffer, en zet geen stappen zonder het vermoedelijke slachtoffer hierover in te lichten.
Onthoud: seksueel misbruik stopt nooit vanzelf.

Wij willen je aanmoedigen om door te gaan met het aankaarten van de situatie waarover je vermoedens hebt van seksueel misbruik. Wil je anoniem advies inwinnen over jouw situatie, neem dan anoniem contact op via onderstaande button.

Anoniem contact Reformatorisch Meldpunt

Neem anoniem contact op

Via WhatsApp
0850 77 33 12

Meer anonieme contactmogelijkheden

Bestel gratis jubileumtijdschrift


Ter gelegenheid van ons 5-jarig jubileum hebben wij het tijdschrift ‘Praten helpt!’ samengesteld. Dit kunt u gratis aanvragen. Het wordt per post thuisgestuurd.

Meer informatie en bestellen

Ervaringsverhalen

Praten helpt om het misbruik te verwerken. Deze ervaringsverhalen van slachtoffers kunnen jou helpen om te praten, aanmoedigen om het misbruik te stoppen en hoop geven.

Lees ervaringsverhalen

Bestel het boek ‘Wat wij kunnen doen’


Dit boek is speciaal geschreven voor omstanders van seksueel misbruik: familie, docenten en ambtsdragers.

Meer informatie en bestelformulier