Seksueel misbruik: informatie

Welkom op onze pagina met informatie over seksueel misbruik. Hier geven we feitelijke informatie over het thema seksueel misbruik.

Wat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik is het onrecht dat een persoon iemand anders aandoet door seksuele of seksueel getinte handelingen. Seksueel misbruik bij kinderen is een vorm van kindermishandeling. Het ongewenst betasten, zoenen of gedwongen laten betasten valt onder aanranding. Officieel heet dit: Aanranding van de eerbaarheid.

Definitie seksueel misbruik

Seksueel misbruik betreft alle situaties waarin iemand seksuele handelingen moet ondergaan en/of uitvoeren en/of er getuige van moet zijn, terwijl die persoon dat niet wil en/of niet in staat is erover te beslissen.

Seksueel misbruik kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Er worden vervelende, seksueel getinte opmerkingen tegen jou gemaakt
  • Iemand maakt obscene gebaren naar jou
  • Je geslachtskenmerken worden ongewenst betast
  • Iemand zoent jou terwijl je dat niet wilt
  • Je wordt gedwongen om geslachtskenmerken te betasten terwijl je dat niet wilt
  • Je moet iemand seksueel bevredigen met je mond of met je handen terwijl je dat niet wilt
  • Iemand dringt ongewenst bij jou naar binnen, verkrachting

Ook volwassenen kunnen slachtoffer van seksueel misbruik zijn of worden.

Incest

Wanneer seksueel misbruik plaatsvindt tussen familieleden, dan wordt dat incest genoemd. Hieronder valt ook misbruik door stiefouders of huisvrienden. Omdat een slachtoffer daarmee ook een vertrouwensrelatie zou mogen hebben.

Hands-on en hands-off seksueel misbruik

Bij hands-on seksueel misbruik vindt een vorm van aanraking plaats. Aanranding, ongewenst zoenen, iemand dwingen tot seksuele bevrediging, verkrachting en langdurig seksueel misbruik valt hier onder.
Bij hands-off seksueel misbruik kun je denken aan seksuele intimidatie en seksueel getinte opmerkingen. Maar ook online seksueel misbruik valt hier onder, zoals het ontvangen of doorsturen van naaktfoto’s (sexting), bedreiging met de verspreiding van zulke beelden (sextortion) en het gedwongen kijken naar seksuele handelingen op beeld.

Wat is online seksueel misbruik?

Ook online kan seksueel misbruik plaatsvinden. Online seksueel misbruik komt in verschillende vormen voor.

Iemand kan bijvoorbeeld ongewenste naaktfoto’s ontvangen.

Ook kunnen persoonlijke expliciete beelden zonder toestemming naar anderen worden gestuurd, wat bekend staat als sexting.

Daarnaast kan iemand bedreigd worden met de verspreiding van zulke expliciete foto’s, waarbij allerlei eisen worden gesteld in ruil voor het niet openbaar maken van de beelden. Dit wordt sextortion genoemd.

Een relatief nieuwe vorm van seksueel misbruik betreft het gebruik van AI-technieken om gewone, online beschikbare foto’s te bewerken (deepfake), zodat het lijkt alsof de persoon op de foto naakt is.

Anoniem contact Reformatorisch Meldpunt

Neem anoniem contact op

Via WhatsApp
0850 77 33 12

Meer anonieme contactmogelijkheden

Ervaringsverhalen

Praten helpt om het misbruik te verwerken. Deze ervaringsverhalen van slachtoffers kunnen jou helpen om te praten, aanmoedigen om het misbruik te stoppen en hoop geven.

Lees ervaringsverhalen

Bestel het boek ‘Wat wij kunnen doen’


Dit boek is speciaal geschreven voor omstanders van seksueel misbruik: familie, docenten en ambtsdragers.

Meer informatie en bestelformulier