Ervaringsverhalen van slachtoffers

Seksueel misbruik is erg ingrijpend. Degenen die dit zelf meemaakten, kunnen hier het beste over vertellen. Daarom vertellen hier slachtoffers hun verhaal. Misschien wel voor jou, als lotgenoot. Om je te laten weten dat je niet de enige bent. Om tegen je te zeggen dat het goed is om te praten over het seksueel misbruik dat jou overkomt, of overkwam in het verleden.
Lees geschreven verhalen, verhalen met een thema of bekijk videoverhalen.

Geschreven verhalen

Misbruikt door de organist van de kerk - Marius, 55 jaar

Hier schrijft Marius zijn verhaal over seksueel misbruik in zijn jeugd door de organist van de kerk.. Lees dit ervaringsverhaal.

"Ik overwon de gevolgen van seksueel misbruik" - Britt, 29 jaar

“Ik ben opgegroeid in een normaal gezin: een vader, moeder en broers. Ik heb geen heftige dingen meegemaakt thuis en kijk met een fijn gevoel terug op de eerste 13 jaren van mijn leven. Helaas is vanaf mijn 14e alles overhoop gegooid doordat een man van 31 jaar besloten had mij op een slinkse wijze in zijn val te lokken.” Lees dit ervaringsverhaal.

"Na 3 maanden was hij niet meer zo lief en vol begrip, luisterde hij niet meer naar mijn verhalen, maar liet hij zijn ware aard zien." - Grace, 18 jaar

Lees hier de open brief van Grace aan alle jonge meiden die geweld en misbruik door hun vriend meemaken. Lees dit ervaringsverhaal.

"Ik ben opgegroeid in een reformatorisch ‘voorbeeldgezin’. Thuis was het een hele andere wereld. " - Anonieme vrouw, 50 jaar

Hier vertelt een anonieme vrouw van 50 jaar haar verhaal over huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zij meemaakte in haar jeugd. Lees dit ervaringsverhaal.

"Na het doorbreken van het zwijgen, raakte ik contact met bijna de hele familie kwijt." - Anonieme vrouw, 40 jaar

Hier schrijft een anonieme vrouw over het seksueel misbruik door haar broer en waarom ze niet langer kon zwijgen. Lees dit ervaringsverhaal.

"Onlangs ben ik gaan praten over het seksueel misbruik" - Mark, 29 jaar

“Mijn naam is Mark, ik ben 29 jaar, getrouwd met een lieve vrouw en samen hebben wij inmiddels twee kinderen. Er is de laatste maanden ontzettend veel veranderd in mijn leven. Iets wat ik al mijn hele leven met me meedroeg, is ineens geen geheim meer.
Dat is behoorlijk eng en vooral ook erg verwarrend. Ik heb heel lang niet in de gaten gehad dat ik door mijn vader misbruikt werd.” Lees dit ervaringsverhaal.

"In een half uur werd ik voor het leven getekend" - Cor

Mijn naam is Cor en kom uit een gezin van 9 kinderen. Ik ben het 6de kind.
Ik was 4 jaar oud en moest een half uurtje wachten nadat de kleuterschool waarop ik zat uit was gegaan. Ik liep altijd met mijn oudste zus mee naar huis. Zij was 11 jaar oud. In dat half uurtje is het seksueel misbruik gebeurd. Ik werd meegenomen door een tankwagenchauffeur die olie had geleverd aan school.” Lees dit ervaringsverhaal.

"Thuis ging het mis, goed mis." - Erik, 35 jaar

Hier schrijft Erik zijn verhaal over zijn ingrijpende jeugd waarin ernstig huiselijk geweld en seksueel misbruik door zijn moeder plaatsvonden. Lees dit ervaringsverhaal.

Verhalen met een thema

Trouwen na misbruik

Een gewone vrouw met trouwplannen vertelt haar verhaal. Zij is in haar jeugd seksueel misbruikt en vertelt welke gevolgen dit had en heeft op haar relatie, zeker rondom haar trouwdag. Lees dit ervaringsverhaal.

Zwanger na een verleden van misbruik

“Zwanger zijn! Een mooi verlangen. Toch maakte de gedachte eraan mij al onzeker en bang.” Lees dit ervaringsverhaal.

Misbruik en feestdagen

“Wie kijkt er niet uit naar de feestdagen? Veel mensen kunnen niet wachten tot het zo ver is. Ook ik begin al vroeg met aftellen: in september is het nog ongeveer drie maanden en dan start de ‘feestmaand’ van het jaar.” Lees dit ervaringsverhaal.

Zwanger geworden door seksueel misbruik
Lisa vertelt haar verhaal over het seksueel misbruik door haar vader en de zwangerschap die daarop volgde. Lees dit ervaringsverhaal.

Videoverhalen

Therese

Therese werd als jong meisje misbruikt door haar opa. Later kwam in haar gezin opnieuw misbruik voor. Bekijk haar verhaal.

Pauline
Pauline liep vanaf haar veertiende rond met een zwaar geheim. Dit maakte dat het steeds slechter met haar ging. Uiteindelijk ging ze praten, en daardoor werd de weg naar verbetering ingeslagen. Bekijk haar verhaal.
Gonnie
In haar jeugd werd Gonnie, opgegroeid in een reformatorisch gezin, door meerdere personen seksueel misbruikt. Lange tijd werd ze gedwongen om hierover te zwijgen. Nu doorbreekt ze definitief dit zwijgen. Bekijk haar verhaal.
Geertje
Geertje werd tot haar vijftiende jaar misbruikt door een oom. Toen zij dertien jaar was, probeerde ze voorzichtig een familielid in te lichten over het misbruik dat haar overkwam. Haar familielid geloofde niet wat zij vertelde. Bekijk haar verhaal.
Joanne

Joanne werd als jonge puber misbruikt door meerdere familieleden. Ze deed hiervan aangifte en de daders werden veroordeeld. Bekijk haar verhaal.

Anoniem (vrouw)

Een anonieme vrouw werd van haar tiende tot haar veertiende jaar seksueel misbruikt door een familielid. Zij vertelt in deze video hoe bevrijdend het voor haar was om te spreken over het misbruik. Bekijk haar verhaal.

Arda
Wanneer Arda als tiener op kamers gaat wonen, begint voor haar het seksueel misbruik door een familielid die haar op haar kamer opzoekt. Bekijk haar verhaal.
Anoniem 2 (vrouw)
“Ik was nergens meer veilig. Of dat nou in een douche was, of een speeltuin waar we heen gingen – als hij er was ging het gewoon fout.” Aan het woord is een anonieme, reformatorische vrouw. Bekijk haar verhaal.
Anoniem contact Reformatorisch Meldpunt

Neem anoniem contact op

Via WhatsApp
0850 77 33 12

Meer anonieme contactmogelijkheden

Ervaringsverhalen

Praten helpt om het misbruik te verwerken. Deze ervaringsverhalen van slachtoffers kunnen jou helpen om te praten, aanmoedigen om het misbruik te stoppen en hoop geven.

Lees ervaringsverhalen

Bestel het boek ‘Wat wij kunnen doen’


Dit boek is speciaal geschreven voor omstanders van seksueel misbruik: familie, docenten en ambtsdragers.

Meer informatie en bestelformulier