Onlangs publiceerde het Centrum Seksueel Geweld een voorbeeldbrief die slachtoffers van seksueel misbruik kunnen sturen naar hun zorgprofessional. Bijvoorbeeld naar hun huisarts, gynaecoloog, therapeut of verloskundige. 

Slachtoffers van seksueel misbruik ervaren veel schaamte en vinden het daarom vaak moeilijk om dit openlijk te bespreken met hun zorgprofessionals. Ook als ze die personen verder wel vertrouwen. Vooral in situaties waarbij lichamelijk onderzoek plaatsvindt, ervaren slachtoffers van seksueel misbruik veel stress of worden zij onbedoeld pijnlijk herinnerd aan het misbruik. Het is daarom belangrijk dat de betrokken zorgprofessional zich hiervan bewust is en hier rekening mee houdt.

Speciaal voor deze situaties heeft het CSG een voorbeeldbrief opgesteld die slachtoffers van seksueel misbruik kunnen gebruiken. Deze kunnen zij bijvoorbeeld vlak voor hun afspraak al naar de behandelaar sturen, zodat de zorgprofessional van het misbruik op de hoogte is en hier begripvol mee om kan gaan – zonder dat er per se nog over gesproken hoeft te worden in de behandelkamer.

De brief is gratis te downloaden via de website van het CSG. Het gaat om een voorbeeldbrief: het is natuurlijk mogelijk om de inhoud aan te passen naar de eigen situatie.