In een column in het Reformatorisch Dagblad lazen wij over Israëlische vrouwen die zich in de steek gelaten voelen. Ze wijzen op een wereldwijde, oorverdovende stilte die volgde op het seksueel geweld dat Israëlische vrouwen ondergingen op 7 oktober. Een reactie vanuit het Reformatorisch Meldpunt.
Wat is er gebeurd op 7 oktober? Mogelijk was het lang onduidelijk wat er allemaal heeft plaatsgevonden. Recent publiceerde The Times in Engeland een onderzoek over de seksuele wreedheden die Hamas heeft uitgevoerd op deze zwarte zaterdag. Zij spreken over “steeds meer bewijs over wijdverbreide verkrachtingen op 7 oktober”. Lees de Instagram post van The Times over dit onderzoek (let op, schokkende inhoud).
Ook het Israëlische leger vroeg zich op Instagram af waar de reacties blijven op het geweld dat 7 oktober plaatsvond tegen vrouwen. Ze zeggen: “Er is geen excuus voor stilte”.
De oorlog in Gaza is verschrikkelijk en wij zijn ons bewust van de polarisatie die deze oorlog met zich meebrengt. Daar gaat dit artikel niet over.
De vraag die nu centraal staat is deze: hoe gaan wij om met verhalen over groepsverkrachting en daaropvolgend moord? Met verhalen over verkrachting en ontvoering? Wie verdient daarin steun? De verkrachters, moordenaars en ontvoerders – of de slachtoffers?
Slachtoffers van seksueel geweld maken het zo vaak mee: ongeloof, stilte, wegkijken. Bij het Reformatorisch Meldpunt kennen we veel van deze pijnlijke verhalen. Voor herstel van het trauma is het juist zo belangrijk dat een slachtoffer geloofd wordt, dat hij of zij steun krijgt en dat er níét weggekeken wordt. Dat geldt voor iedereen, wereldwijd. Ook voor de vrouwen in Israël die deze verschrikkelijke vormen van seksueel geweld meemaakten. Of misschien momenteel nog wel meemaken.
De vrouwen in Israël verdienen het om te worden geloofd, om steun te krijgen. Vanuit het Reformatorisch Meldpunt staan wij daarvoor.