Deze week werd een eerste schatting gemaakt van de wereldwijde omvang van online seksueel misbruik van kinderen. De conclusie: wereldwijd is 12,5% van alle kinderen hier slachtoffer van. Dat is hetzelfde als 1 op de 8 kinderen.

Er zijn geen specifieke cijfers van Nederland bekend. Wel zijn er cijfers over West-Europa gepubliceerd.
In West-Europa kwam in het afgelopen jaar seksuele uitlokking voor bij 12% van de kinderen, online seksueel misbruik van kinderen op basis van afbeeldingen en video’s bij 20% van de kinderen en online seksuele uitbuiting bij bijna 6% van de kinderen.

Bekijk de cijfers zelf via de website van de onderzoeker

Download het hele onderzoeksrapport

Wat is online seksueel misbruik?

Er zijn verschillende manieren waarop online seksueel misbruik plaatsvindt. Iemand kan ongewenst naaktfoto’s toegestuurd krijgen. Ook kunnen iemands persoonlijke expliciete foto’s zonder toestemming doorgestuurd worden naar derden. Dit heet sexting.
Iemand kan ook dreigen expliciete foto’s door te sturen en in ruil voor het niet doorsturen allerlei dingen eisen. Dat is sextortion.
Relatief nieuw is het misbruiken van AI technieken om gewone, online vindbare foto’s te manipuleren zodat het lijkt op een naaktfoto van de persoon op de foto.
Zoals uit bovenstaand onderzoek blijkt, komt dit alles schokkend vaak voor. Achter deze percentages zitten miljoenen kinderen die worstelen met schaamte en schuldgevoelens over wat er is gebeurd.

Anoniem contact

Wil je anoniem praten over online seksueel misbruik? Neem contact op met onze coaches. Bij ons blijf je helemaal anoniem. Wij zitten klaar om naar je te luisteren.

Of lees hoe je steun kunt bieden aan iemand die vertelt online seksueel misbruik te hebben meegemaakt.

Onderzoek naar online seksueel misbruik van kinderen

Het onderzoek is gedaan door het Childlight Global Child Safety Institute van de Universiteit van Edinburgh. Zij deden onderzoek naar het zonder toestemming maken, delen of vertonen van seksueel getinte afbeeldingen en video’s, uitlokking, ongewenste sexting, verzoeken om seksuele handelingen te verrichten, sextortion en het misbruiken van AI-technologie voor deepfake video’s en foto’s.

Online kindermisbruik is zo wijdverspreid dat er gemiddeld elke seconde wel een melding over gerelateerd materiaal binnenkomt bij politieorganisaties wereldwijd.