In het Reformatorisch Dagblad wordt momenteel een 4-delige artikelenserie gepubliceerd over veldwerker W. Akster. Het RD schrijft over de reden: “In deze vierdelige onderzoeksserie ligt de nadruk voornamelijk op het handelen van de verantwoordelijke besturen in Nederland met als doel om daar lering uit te trekken.” Vanuit het Reformatorisch Meldpunt geven we geen oordeel over de journalistieke keuzes van het RD. Wel willen we een aantal punten benoemen die ons inziens van belang zijn in de problematiek van seksueel misbruik.
Aandacht voor thema seksueel misbruik
Uitgebreide aandacht voor het thema seksueel misbruik in de media zorgt vaak voor een sneeuwbal-effect. Door het lezen van een verhaal, kan een ander besluiten om ook te gaan praten over het seksueel misbruik dat hem of haar overkwam of overkomt. Het belang van praten over seksueel misbruik is enorm. Daarin zien wij het belang van publiceren over het thema seksueel misbruik.
Anderzijds kan alle aandacht voor het thema ook moeilijk zijn voor slachtoffers. Steeds geconfronteerd te worden met seksueel misbruik kan zwaar zijn, zodat slachtoffers liever tijdelijk de media mijden. Hierin voelen en leven wij mee met slachtoffers.
Daarbij is onze hoop dat deze aandacht echt bijdraagt aan het gesprek over seksueel misbruik in onze gezindte. Nog veel te vaak wordt gezwegen, toegedekt en doorgeleefd.
Signaleren en handelen
Het RD hoopt met de artikelen lering te trekken voor het handelen rondom seksueel misbruik voor stichtingen, besturen en kerkenraden.
Hiervan kunnen wij het belang niet genoeg benadrukken. Handelen na signaleren is van levensbelang. Dat geldt niet alleen in situaties waarin iemand wordt uitgezonden naar het zendingsveld, maar ook in situaties dichtbij: in Nederland, in de kerk, op school, in het gezin of op andere plaatsen.
Handelingsverlegenheid, zoals omschreven wordt in deze artikelenserie, is een groot probleem.
Wij zien de artikelen als een bijdrage aan inzicht en kennis over het thema seksueel misbruik in onze gezindte en hopen dat dit op de juiste plaatsen zo ter harte wordt genomen.
Wil jij praten over jouw verhaal van seksueel misbruik?
Heb je als omstander vragen over signalen of hoe te handelen?
Bij het Reformatorisch Meldpunt kun je anoniem jouw verhaal delen of vragen stellen. Neem anoniem contact op, onze coaches zitten voor je klaar.