De afgelopen maanden werden wij bij het Reformatorisch Meldpunt op de hoogte gebracht van de verschijning van twee nieuwe boeken rondom het thema seksueel misbruik. Het eerste boek is Verwondering, hoe God wil troosten na seksueel misbruik, geschreven door Marianne van Wageningen, en het tweede is Lise, lees en leerboekje voor kinderen over seksueel misbruik, geschreven door Flore (pseudoniem). Wij bestelden en lazen beide boeken en vinden de inhoud waardevol om met u te delen!

Verwondering, hoe God wil troosten na seksueel misbruik

In dit boek schrijft Marianne van Wageningen over haar persoonlijke worsteling nadat zij als volwassen vrouw plotseling slachtoffer werd van verkrachting. Heel eerlijk schrijft zij aan het begin van het boek hoe ze iemand die te maken had gehad met seksueel misbruik niet goed begreep voordat ze zelf verwond werd. “Ik luisterde naar haar, had erg met haar te doen, maar dacht ook: Het is nu voorbij, waarom blijf je er nog bij stilstaan? (…) Ik heb aan den lijve ervaren dat dit niet lukt.” Het boek geeft inzicht in de gevolgen van seksueel geweld, en biedt aan slachtoffers herkenning en hoop.
Absoluut een aanrader voor slachtoffers van seksueel misbruik en voor mensen die zich meer willen verdiepen in de worsteling van slachtoffers na seksueel geweld. Het boek is online te bestellen.

Lise, lees- en leerboekje voor kinderen over seksueel misbruik

Dit boekje is speciaal geschreven om op een eenvoudige manier met jonge kinderen in gesprek te gaan over het thema seksueel misbruik. Door middel van een verhaal over Lise, die te maken krijgt met seksueel misbruik door haar buurman, wordt verteld over grenzen, het overschrijden van grenzen en het belang van praten. Tussendoor zijn er vragen en korte opdrachtjes om te bespreken met uw kind.
Een leerzaam en bruikbaar boekje voor iedere (pleeg)ouder die over het thema seksueel misbruik wil praten met zijn of haar kind. De aanbevolen leeftijd is 6 tot 10 jaar. Wanneer u de vragen en opdrachten tijdens het lezen iets aanpast, kan het ook voor nog jongere kinderen ingezet worden. Klik hier voor meer informatie over het boekje en bestellen.