Afgelopen dinsdagavond was er bij Op1 opnieuw aandacht voor het verhaal van Rinke Verkerk, dat zij vertelde in haar onlangs verschenen boek ‘Het hele dorp wist het’.

Rinke Verkerk is 13 als schoolgenoot Lenneke op de fiets vertelt dat ze door haar opa seksueel is misbruikt. Rinke weet dan niet wat ze met het verhaal aan moet. 20 jaar later beseft ze wat haar rol als omstander was, en vraagt ze zich af waarom iedereen die het wist, wegkeek.

Veel herkenning door andere slachtoffers van seksueel misbruik

Na een eerdere Op1-uitzending over het verschijnen van dit boek (eind januari) merkt Iva Bicanic bij het Centrum Seksueel Geweld een enorme toename van personen die contact opnemen om hun eigen verhaal te vertellen. Dat werd de aanleiding om het opnieuw over dit thema te hebben. Er zijn zóveel mensen die het gevoel herkennen dat ze niet gezien worden. Deze herkenning helpt slachtoffers van seksueel misbruik om de isolatie op te heffen en om zich te gaan uitspreken.

Waarom heb ik dit zo lang alleen gedragen?

In de uitzending was ook een slachtoffer aanwezig die vertelt hoe hij het zelf ervaren heeft om eindelijk over het misbruik te spreken. Zijn omgeving reageerde warm en begripvol op zijn verhaal. Hij vertelt hier over en vraagt zich hardop af: waarom heb ik mezelf dit aangedaan, om het geheim zo lang alleen te dragen?

De uitzending terugkijken

De uitzending van afgelopen dinsdag is online terug te kijken op de website van Op1 (vanaf 39:13).

Het hele dorp wist het

Het Reformatorisch Dagblad publiceerde een uitgebreide review over het boek van Rinke Verkerk. Lees de review op de website van het RD.